Darinka Sebenik, 09/27/2011

Bučke v kompotu

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 2 kg bučk (očiščene in narezanih naj bo vsaj 1,5 kg), 30 dag sladkorja, 3 zavitke vanilijinega sladkorja, sok 4 limon, 2,5 dl ruma in cimet, 1 l vode.

 

Priprava

Bučke olupimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne koščke. Nato stisnemo limone in z njimi prelijemo koščke, dodamo rum, potresemo s sladkorjem in premešamo ter pustimo stati 6 ur ali več. Če imamo čas, jih občasno premešamo, da se sladkor res dobro stopi. Nato bučke poberemo iz soka na cedilo, preostanek soka, ki smo mu dodali liter vode, pa zavremo. Dodamo bučke, ki naj vrejo 2 minuti, nato pa jih naložimo v kozarce in na koncu enakomerno dolijemo sok. Kozarce zapremo, zavijemo v rjuho ali koc in pustimo, da se dobro ohladijo.

 

Namig: bučke kuhamo samo toliko časa, da posteklenijo, če jih kuhamo predolgo, bomo namesto kompota imeli bučni pire.

view counter