Darinka Sebenik, 10/24/2011

Brstični ohrovt z lešniki in sirom

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 70 dag brstičnega ohrovta, 30 dag čebule, 6 dag lešnikov, 15 dag sira, žlica masla, 4 jajca, 3,5 dl sladke smetane, žlica krušnih drobtin, sol, timijan, poper in muškatni orešček.


Priprava

Brstični ohrovt operemo, očistimo in kuhamo v osoljenem kropu od 5 do 7 minut, nato ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Olupimo in drobno nasekljamo čebulo ter jo prepražimo na maslu. Nato dodamo na drobno zdrobljene lešnike in timijan, odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi, ter dodamo brstični ohrovt in polovico sira, ki smo ga prej drobno naribali. Pekač premažemo z maslom, potresemo z drobtinami in dodamo brstični ohrovt, ki ga prelijemo z jajcem in smetano, ki smo ju razžvrkljali v drugi posodi ter solili, poprali in dodali tudi še muškatni orešček. Nazadnje potresemo s preostalim sirom in pečemo v pečici, ki je bila prej ogreta na 200 ºC, dobrih 45 minut. Če se nam povrh prehitro zapeče, pokrijemo z alufolijo, ki jo malo pred koncem spet odstranimo, da je lepo hrustljavo. Jed lahko ponudimo kot prilogo k različnim vrstam pečenega mesa z malo omake, lahko pa ga jemo kot glavno jed skupaj s sezonsko solato.

view counter