Darinka Sebenik, 08/09/2011

Bezgova marmelada

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 1 kg bezgovih jagod, 30 dag sladkorja, 2 žlici limoninega soka

Priprava

Bezgove jagode osmukamo s kobulov z vilicami, jih operemo, odcedimo, damo v posodo in zavremo. Ko jagode popokajo, jih pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo čim več koščic, ki so v jagodah, ponovno zavremo za 10 minut in šele nato dodamo limonin sok in sladkor. Približno 10 minut po tistem, ko zavre, prenehamo kuhati in nadevamo v kozarce, zavijemo v koc in pustimo, da se kozarci hladijo kakšen dan ali dva.

To marmelado lahko še popestrimo, in sicer dodamo jabolka in/ali hruške, približno tretjino predpisane količine bezgovih jagod. V tem primeru najprej skuhamo neolupljena jabolka in/ali hruške, nato dodamo bezgove jagode in vse skupaj pretlačimo skozi cedilo, nato pa nadaljujemo po ustaljenem postopku, kot je opisano zgoraj.

Še več receptov na: http://www.gpz.si/?viewPage=25

view counter