Darinka Sebenik, 07/28/2011

Belokranjska pogača

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 50 dag mehke bele moke, 3 dl mlačne vode, 2 kavni žlički soli, 20 g kvasa, ščepec kumine, 1 celo jajce, pol žličke sladkorja.
Priprava 

V moko naredimo jamico in vanjo zdrobimo 20 g kvasa, pol decilitra mlačne vode in pol žličke sladkorja ter vse skupaj premeša v gosto tekočo snov. Tako pripravljeni kvasni nastavek mora vzhajati tako dolgo, da se mu poveča volumen za več kot enkrat. Nato vanjo vlijemo vodo, premešamo, da dobimo gosto zmes in solimo ter pripravimo
zames, ki jo gnetemo 8 do 10 minut, da postane teto gladko in ne pretrdo ter da se ne prijema rok. Testo se pokrijemo s prtom ali pokrovom posode in vzhajamo pol ure. Tako vzhajano testo se položimo na pekač, premazan z oljem ali mastjo in ga rokama raztegnemo v velikost premera 30 centimetrov, od 1 do 2 cm na debelo, proti robu pa debelino nekoliko zmanjšujemo.Testo se ne sme dotikati stranic pekača, ker mora biti rob pogače nižji od sredine. Po testu nato do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežemo poševne črte s približno 4-centimetersko medsebojno razdaljo in premažemo s stepenim jajcem, v katerega smo dodali ščepec zrn kumine. Po vrhu se tako pripravljeno testo posujemo z grobo morsko soljo in damo v ogreto pečico ter pečemo pri 220 stopinjah C od 20 do 25 minut. Pečena belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Ponudimo jo še toplo in je ne režemo, ampak lomimo po črtah.

view counter